TOP termékek

Mit jelent a bútornál a szálirány?

A bútoroknál - és az irodabútoroknál is, gyakran találkozunk a szálirány fogalmával. Ez mit jelent? És miért fontos? Ebben a cikkben erre szeretnénk kitérni.

A laminált bútorok igyekeznek utánozni a valódi fából készült bútorokat. Ezért mind színben, mint mintázatban a fa jellegének megfelelő erezetét utánozzák. Ez az erezet végigfut a bútor minden elemén. Úgy szoktuk meg, hogy ez az erezet a bútor hosszabbik oldalával párhuzamos. Az otthoni modern, design vagy egyedi bútoroknál ez keresztirányú, így a szálirány rövidebb oldallal fut párhuzamos. 

 

Hagyományos, hosszanti szálirány

Modern, keresztirányú szálirány

Hagyományos szálirány irodabútoroknál Szálirány kereszteben modern lakossági bútoroknál

 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha egy asztal mérete 180 x 80 cm. akkor biztos lehet benne, hogy a szárilány a hosszab , 180 cm-es oldalla fut párhuzamosan. De ez visszafelé is működik. Ha szeretne egy olyan egyedi kiegészítő lapot rendelni, amin a szálirány keresztben fut, akkor ezt így kell rendelnie: 80 x 180 cm. Ugyanis a méreteknél az első szám jelöli a szálirányt.

Első pillanatban lehet hogy úgy gondolja, ennek nincs nagy jelentősége. Az esetek legnagyobb részében valóban nincsen, és Önnek ezzel nem is kell foglalkoznia. Mert a száliránynak ott van jelentősége, ha olyan bútort szeretne, aminek van jobbos és balos eleme is. Jellemzően ilyenek a kiegészítő sarokelemek, toldatok íróasztalhoz, vagy a sarokpolcoknál. Máris mutatjuk, miért.

 

Szálirány használata irodabútoroknál

 

Tehát ha azt szeretné, hogy a bútorok, toldatok szépen álljanak, ajánlatkéréskor mindig adja meg, hogy jobbos vagy balos kivitelben szeretné használni az adott bútoelemet.