TOP termékek

Irodai szekrényekkel kapcsolatos kérdések

Irattároló szekrények gyakori kifjezései

 

 

Összegyűjtöttük Önnek egy helyre az irodai irattároló szekrényekkel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket. Így Önnek egyszerű lesz áttekinteni az irodabútoros szakszavakat, kifejezéseket. Nézzük őket sorjában.

 

 

 

Az egyajtós szekrényeknél mit jelent a jobbos vagy balos kivitel?

 

Fixek vagy állíthatóak a szekrények polcai?

Mekkora a polctávolság a Vénusz szekrényeknél?

 

Mekkora az irodai szekrények mélysége?

Milyen szélesek az irattároló szekrények?

 

Milyen magasak az irodai szekrények elemei?
Készreszereltek vagy lapraszereltek a szekrények? A szekrény frontfelület és a korpusz meghatározása >>

  • Az egyajtós szekrényeknél mit jelent a jobbos vagy balos kivitel?

A szekrények még az üzemben fixen összeépítésre kerülnek. Így az ajtó is felszerelésre kerül, a szerelvényeivel együtt. Így a nyitás irányán a későbbiekben változtatni már nem lehet. Ezért még a megrendelés, gyártás előtt célszerű eldönteni a nyitásirányt. Ha az egyajtós szekrényelemet másik tetejáre helyeznáénk, akkor figyelni kell rá, hogy annak érdekében, hogy a fogantyú kényelmes magasságba kerüljön, a szekrényt megfordítva kell a másik tetejére helyezni.

Mivel a polcok fixen rögzítve vannak, ez nem okoz problémát. Azonban ilyenkor a nyitásirány is megváltozik. Így jobbos szekrény tetejére balos, míg jobbos szekrény tetejére mindig balos szekrényelem kerüljön.

Irattároló szekrény jobbos kialakításban - Vénusz irodabútor

Jobbos irattároló szekrény


Ebben az esetben az ajtót tartó kivetőpántok a jobboldalon, míg a fogantyú baloldalon van. Az eldöntés legegszerűbb módja az, ha azt próbáljuk eldönteni, hogy melyik kezünkkel nyitnánk ki az ajtót. ha a jobbkezünkkel, akkor a szekrény jobbos kialakítású

Irattároló szekrény balos kialakításban - Vénusz irodabútor

Balos irattároló szekrény


Ebben az esetben az ajtót tartó kivetőpántok a baloldalon, míg a fogantyú jobboldalon van. Ebben az esetben a jobbos ellenpárjaként, bal kezünkkel nyitjuk az ajtót. Ez balos kivitelnek minősül

 

  • Fixek vagy állíthatóak a szekrények polcai?

A Vénusz irattároló szekrények polcai nem állíthatóak, fixen kerülnek beépítésre. Annak érdekében, hogy a szekrény maximálisan terhelhető legyen, a polcok még a gyártás során fixen beépítésre kerülnek. Így rögzítésre kerülnek az oldalfalakhoz és a hátlaphoz is. Így garantálható, hogy a polc biztosan nem hajoljon le terhelés alatt.

  • Mekkora a polctávolság?

A polcok egymástól való távolsága általában 35 cm. Ez a méret elsősorban az irodákban leggyakrabban használt papírméret, a standard A/4 méretű géppapír határozza meg. Ezeket a papírokat általában lefűzve, dossziékba, irattartó mappákba rendezve tároljuk. Ezért a polcok távolságát úgy kell meghatározni, hogy a dossziék könnyen behelyezhetőek, tárolhatóak legyenek.

Természetesen, ha a munkavégzés során ettől eltérő méretű dokumentumok fordulnak elő (pl: nyílvántartó könyvek, műszaki rajzok, stb...) akkor a polcosztást a jellemző iratokra kell méretezni.

 

  • Mekkora a szekrények mélysége?

Az iratok hagyományos tárolása a dosszié szolgál. Ezeket általában állítva tároljuk, és ehhez alakítjuk ki a polc távolságot. Azonban sokszor előfordul, hogy az iratokat fektetve, egymáson tároljuk. Hogy a szekrényünk az ilyen igénybevételnek is megfeleljen, szükséges a megfelelő mélység kialakítása. Induljunk ki abból, hogy állítva tárolás esetén megfelelő a 35 cm. Akkor elméletileg ez a fektetett irattárolás esetén is elégséges.

Csakhogy itt még figyelembe kell venni, hogy a szekrénynek van egy hátfala (és annak vastagsága) valamint általában ajtó is kerül a szekrényre, aminek szintén van vastagsága. Ezek figyelembevételével azt mondhatjuk, hogy ha a szekrény mélysége 40 cm, akkor minden szóba jöhető tárolási megoldás és kialakítás esetén az iratok jól tárolhatóak lesznek.

Ha az irodai szekrényben nagyobb mennyiségű ruhát szeretne tárolni, valószínúleg gardrób megoldásra lesz szüksége. Az ilyen szekrények általában 60 cm mélyek, hogy a vállfa kényelmesen elférjen bennük.

 

  • Milyen szélesek az irattároló szekrények?

A szekrény szélessége elméletileg szabadon választható lenne, hiszen az iratok tárolása (álló vagy fekvő) ezt nem befolyásolja. Azonban van egy szempont amit a szélesség meghatározásakor figyelembe kell venni. Mégpedig az, hogy a szekrényben tárolt iratoknak bizony súlya van. Tudta Ön azt, hogy egy átlagos irattároló dosszié súlya a benne tárolt iratokkal együtt elérheti az 5 kg-ot is? Így már beláthatja, hogy bizony figyelembe kell venni a szekrényben tárolandó iratok súlyát is.

A szekrények anyaga általában a 18 mm vastag laminált bútorlap. Ezt a tényt, illetve az átlagos terhelést figyelembe véve alakult ki az a tapasztalat, hogy lapraszerelt szekrények esetén 70-75 cm, míg készre szerelt szekrények esetén 80-85 cm lehet a legnagyobb szélesség. Ezeknél a méreteknél a polcok még teljes terhelés esetén is stabilak maradnak, nem hajlanak be, és nem szakadnak le. Mert ne felejtsük el, hogy az iratokkal tömött dossziék bizony jelentős súlyt képviselnek.

 

  • Milyen magasak az irodai szekrények elemei?

A szekrények magasságát általában csak a meglévő belmagasság szabályozza. Azonban a megfelelő magasság meghatározásánál is érdemes pár dologra figyelni.
- Az egyik legfontosabb, hogy olyan magasságot válasszunk, hogy egész számú dosszié sor kerüljön egymásra, így használható ki legoptimálisabban a szekrény
- Ha a szekrény magassága a 2,00 m meghaladja, a felső polcok tartalmának eléréséhez már általában létrára van szükség.
- Ha a szekrény magassága a mélységének az ötszörösénél nagyobb, a szekrényt mindenféleképpen ki kell rögzíteni a falhoz, különben könnyen előreborul.

A szekrények méreteinek kiválasztása tehát hatással van az iratok kényelmes tárolására, valamint a szekrények élettartaméra is. Ezért a megfelelő szekrény kiválasztásakor mindig figyeljen a szekrények méretére is.

 

  • Készreszereltek vagy lapraszereltek a szekrények?

A szekrények minden esetben készre szerelten készülnek, a megnövelt teherbírás biztosítására. Ez azt jelenti, hogy a szekrények felhasználási helyén már csak a fogantyúkat, illetve a lábszerkezetet kell beszerelni, és már használható is a szekrény. Ezzel időt és munkát is spórolunk Önnek.

 

 

  • A szekrény frontfelület és a korpusz meghatározása

Mint oldalainkon több helyen is írtuk, a Vénusz irodabútor színek egymással tetszőlegesen kombinálhatóak, variálhatóak. Egyedül csak arra kell figyelnie, hogy a fekete szín csak kiegészítőként, a korpuszoknál jelenhet meg. De mi is az a korpusz? Ehhez vizsgáljuk meg kicsit közelebbről a bútorelemeket.

Az irattartó szekrények szín szempontjából két fő részre oszthatóak. A "front" felületekre, és a "korpusz" felületekre. 

Irattároló szekrény frontfelülete

Az irattároló szerkényeknél a front az ajtólapokat, valamint a szekrény alsó fenéklapját, és a tetőlapját jelenti. Nyitott szekrényeknél így értelemszerűen csak a fenéklap és a tetőlap tekinthető frontfelületnek.

Irattároló szekrények korpusza

Az irattároló szerkényeknél a korpusz a függőleges elemekből a két oldallapot és a hátlapot, valamint a szekrény belső polcait jelenti.

Vénusz Irodabútor Ügyfélszolgálat

Kérdése van az irodabútorok kiválasztásával, vagy színválasztékával kapcsolatban? Vagy a szállítással, szereléssel kapcsolatban lenne kérdése? Akkor kérjük keresse Ügyfélszolgálatunkkal az webshop@szeknet.hu email címen, vagy hívja munkaidőben a +36 30 655 8100 telefonszámot.